Skt. Hans tale 2017 ved Jan Linnebjerg

 

Ganløse d. 23.6.2017 - Skt. Hans tale v. Jan Linnebjerg

 

 

Godaften! Hvordan går det men´sker? Sådan sagde min gamle nabo Bent Jensen altid, når han mødte folk. Det er Skt. Hans og nu skal heksen sendes til Bloksbjerg. 

 

Tak til Niels Madsen fra Bylauget fordi du spurgte mig, om jeg ville holde denne traditionsrige tale til Ganløse folket. Og selvfølgelig vil jeg det.

 

Jeg hedder Jan Linnebjerg, og i 2010 blev min familie og jeg selv en del af dette lille folk langt ude på landet uden S-tog og lysregulering. Opmærksomheden på at Danmarks Hiphop nisse nr. 1 nu var flyttet til byen blev hurtigt erstattet af bekymret panderynken, da vi begyndte at hive indmaden ud af Claus Manicus gamle hus midt i byens hjerte. De bekymrede stemmer lød ”Nu rører I vel ikke loftet?!” Dette smukke maleri i loftet i den gamle stue - en bryllupsgave fra 1923 til Otilia fra hendes onkel, der var malermester i Hillerød. Og selvfølgelig gjorde vi ikke det. 

 

Vi holder nok ikke åbent hus, men skal i hvert fald være så hjertelig velkomne til at kigge fordi. 

I samme åndedrag blev vi gjort opmærksom på at blodbøgen nok var fredet - eller i hvert fald bevaringsværdig.

 

Denne kærren om at passe på og bevare de gamle bygninger i byens midte kendetegner virkelig denne bys befolkning. Vi hørte om, hvordan I stod sammen for at bevare biblioteket i 2003.
Jeg håber ikke, det bliver aktuelt igen men gør det, er jeg sikker på, vi står sammen. I giver nemlig ikke så let op i denne by. 

 

Vi har selv igennem lang tid været naboer til byens øjebæ, som bare blev grimmere og grimmere jo mere den blev en stridens æble i Kommunen.

 

Men så tog bysbørnene Claus Dindler og Svend Rasmussen murskeen i egen hånd. Tak til jer for at rede byen fra denne skændsel, selvom vores indkørsel i øjeblikket ligner en mellemting mellem indkørslen til et byggemarked og en mergelgrav.

 

Mens vi selv byggede om var vi flittige besøgende på byens kro og i den lille grillbar ved den gamle bank, når det skulle gå stærkt, og så pludselig var den lille grill lukket og biler forment adgang til parkeringspladsen. Dét ville I heller ikke finde jer i. Denne by skal være for alle.

 

Vi flyttede hertil fra det hippe Hellerup, en forstad til København med S-tog og indtil flere lysreguleringer. Når man hilste på folk på gaden, troede de, at man var fra Hus Forbi. 

 

Så en af de første morgener, jeg er på vej til bageren og bliver mødt med et rungende ”God Morgen” blev jeg faktisk ret chokeret og troede ”Hus Forbi” havde fundet til Ganløse – men nej sådan gør man, når man er Ganløser, og jeg ville jo ikke beskyldes for ikke at være velintegreret, så jeg svarede glad ”God Morgen” tilbage igen.

 

Det er heldigvis blevet moderne at flytte udenfor de store byer igen – selv til en lille by uden S-tog. Og nu vender Spar tilbage – denne gang nok uden Lars. Men der er stadig en lille flok af jer, der kæmper for at overleve med jeres små skønne butikker, gårdbutikker, værksteder, håndværker erhverv og lægehjælp til både hund, kat og menneske. 

 

Det er vores allesammen ansvar at være med at til at bevare jer – at sørge for vores by er levende med døre, der går op med et dingdong og der bliver sagt ”Velkommen til - hvad vi du køw i min butik”.

 

Min søsters datter på 19 år er lige kommet hjem fra en rejse i Østen. Noget af tiden rejste hun alene. I slutningen af sin rejse møder hun en mand på 73 år, som inviterer hende til at besøge ham i hans hjem på den lille ø, hvor han bor. 

 

Agnete beslutter sig for at gøre det, og den uge hun endte med at bo hos manden og hans kærlige familie efterlod et dybere indtryk hos hende end alle de bjerge, hun havde besteget og de storslåede landskaber, hun havde set.

 

Specielt i denne tid, tror jeg, det er vigtigt at fortælle historier som denne til hinanden om en verden, som stadig er spændende og smuk, storslået og imødekommende.

 

Den imødekommenhed findes også her. Det var noget af det, vi lagde mærke til allerførst, da vi flyttede hertil. Hvor let og ubesværet det var at komme ind på folk, at blive accepteret og inviteret ind.

 

De frivillige kræfter indenfor sport, spejder og medmenneskelig hjælp som Børnebanden skaber et sammenhold i den her by og er med til at styrke vores allesammen ansvar for at byens børn og unge mennesker vokser op som nogle sunde, stærke og tolerante mennesker med mod på – ligesom Agnete - at drage ud i verden og måske en gang vende tilbage, slå rod og stifte familie. Ligesom flere af jer allerede selv har gjort.

 

Husk at passe på hinanden her i vores lille by men husk også at bevare åbenheden og tilliden og invitere fremmede ind i jeres hjem og jeres hjerter.

 

Rigtig god Skt. Hans og lad os så få sendt hende heksen til Bloksbjerg.

 

Guld annoncører

Image Map

 

Sølv annoncører

Image Map

Copyright © 2011 Ganløse Bylaug
All Rights Reserved.